Bugarski NLO

Impresivna građevina Buzludža nalazi se na Staroj planini, na visini od 1441. metru nadmorske visine. Spomenik je građen sedam godina, a otvoren je 1981. godine. Unutrašnjost impozantne građevine nekada su krasili murali, slike i predmeti koji simbolizuju komunizam.
Na tornju pored glavne strukture, visokom čak 70 metara, nalazila se i ogromna zvezda od crvenog stakla, koja je, kada se uključe svetla, mogla da se vidi i iz Grčke i Rumunije.
Ovaj bugarski spomenik poznat kao „Bugarski NLO”, pripada brutalizmu i sagrađen je u doba komunizma a podigla ga je bugarska vojska između 1974. i 1981. godine. Zaobljena konstrukcija imala je veliki prostor za sedenje koji je služio kao mesto za proslave i državne funkcije. Pored toga, prostorije u unutrašnjosti karakterisali su murali koji su slavili Marksa i Lenjina. Međutim, nakon što je komunistička partija, na čelu sa Todorom Živkovom, pala 1989. godine, građevina je zapala u loše stanje. Iako konstrukcija i dalje stoji, konstantni ciklus hladnog i toplog vremena u ovom delu istočne Evrope izazvao je velike rupe na krovu. I obnova i rušenje su suviše komplikovani da se preduzmu, tako da objekat i dalje „propada“ na planini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *