Ko je sinoć bombardovao Siriju?

Sirijska vojska saopštila je da su sinoć rakete pogodile nekoliko vojnih baza u provincijama Hami i Alepu u, kako je okarakterisala, novoj “agresiji” njenih neprijatelja, prenela je državna televizija.

Kako mediji javljaju raketiranje se dogodilo oko 22.30 sati po lokalnom vremenu, a najverovatnije je pogođeno skladište oružja. Državna televizija je prethodno objavila da su se eksplozije sukcesivno čule u ruralnim delovima provincije Hama i da vlasti istražuju njihov uzrok.

Lokalni mediji ističu da su eksplozije bile toliko snažne da su izazvale potres jačine 2,6 jedinica Rihtera.

Za sada nema zvaničnih informacija o broju povređenih i poginuli u navodnom napadu, ali Skaj njuz Arabija javlja da je poginulo više od 40 ljudi.

Iranska agencija Isna objavila je, citirajući strane izvore, da je u sinoćnjim raketnim napadima na severu Sirije ubijeno najmanje 40 ljudi i 60 osoba ranjeno, naglašavajući da je među žrtvama i 18 Iranaca, prenosi Ansa.

Navodi se da su prema tvrdnjama zvaničnih sirijskih medija rakete stigle iz britanskih i američkih baza u severnom delu Jordana i da je ispaljeno ukupno devet projektila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, sa druge strane tvrdi da izgleda da je raketne napade izveo Izrael i da je gađano skladište raketa zemlja-zemlja u bazi na severu Sirije pznatoj kao Brigada 47, a u njima je ubijeno 26 provladinih boraca, većinom Iranaca, uz četvoro Sirijaca.

AP navodi da je Teheran poslao hiljade boraca koje Iran podržava kako bi pomogli snage sirijskog predsednika Bašara al Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu. Podsećamo, izraelska vojska više puta ovog meseca gađala iranske položaje u Siriji.

One thought on “Ko je sinoć bombardovao Siriju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *