Netanjahu: Imamo dokaze, Iran je lagao o nuklearnom programu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu predstavio je večeras dokumente za koje je rekao da dokazuju kako je Iran lagao svetu i nastavio da radi na stvaranju nuklearnog oružja, čak i posle nuklearnog sporazuma s velikim silama potpisanog 2015. godine.

“Iran nije bio iskren o nuklearnom programu”, rekao je Netanjahu u obraćanju prenošenom preko televizije u sedištu izraelske vojske u Tel Avivu.

On je rekao da se radi o pola tone dokumenata do kojih je Izrael došao, predstavljajući kopije 55.000 stranica i 183 CD-a “atomske arhive”, kako ju je nazvao, optuživši Iran da ju je krio.

Izraelski lider smatra da je to novi “ubedljiv dokaz” o tajnom iranskom programu razvoja atomskog oružja.

Netanjahu, koji je uvek oštro kritikovao nuklearni sporazum, izjavio je to uoči isteka roka 12. maja koji je predsednik SAD Donald Tramp odredio da donese odluku da li da njegova zemlja odbaci taj dokument.

Premijer Izraela je rekao da Iran “očigledno laže” kada kaže da nema nuklearni program, predstavljajući ono za šta tvrdi da je dokaz da je Iran razvijao i nastavlja da razvija atomsku bomu.

“Iran je lagao da nikada nije imao tajni nuklearni program. Drugo, čak i nakon sporazuma je nastavio da širi svoj nuklearni program za buduću upotrebu. Treće, Iran je lagao Medjunarodnoj agencija za atomsku energiju. Konačno, nuklearni sporazum je zasnovan na lažima i iranskoj obmani”, rekao je Netanjahu.

Otkriće dokumenata Netanjahu je nazvao “velikim obaveštajnim dostignućem”.

Iran je poricao da je ikada težio nuklearnom oružju, podseća AP. Netanjahu je medjutim govoreći na engleskom jeziku, valjda imajući u vidu medjunarodnu javnost, rekao da su dokumeti puni okrivljujućih dokaza o programu nazvanom “Projekat Amad”.

To saznanje Izrael je podelio sa SAD i nekim drugim zemljama a dokumenti su navodni skrivani u Teheranu, rekao je Netanjahu.

On je unapred najavio ovo “značajno saopštenje” kako je rekao. Šef iranske diplomatije Džvad Zarif je tim povodom rekao da je izraelski lider poput dečaka koji ne prestaje da moli za pomoć kada nije potrebna.

Tramp: Dokaz da sam 100 posto u pravu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je bio “100 posto u pravu”, kada je kritikovao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

On je to rekao samo pola sata nakon govora premijera Izraela Benjamina Netanjahua u kome je ocenjeno da je taj sporazum zasnovan na lažima i navedeno Izrael ima ubedljive dokaze o tajnom nuklearnom programu Irana.

Tramp je pohvalio predstavljanje kopija dokumenata za koje je Netanjahu tvrdio da dokazuju da je Iran lagao o razvoju nuklearnog oružja, dodavši da je gledao samo deo i da je bilo dobro.

Predsednik SAD je ocenio da je ponašanje Irana nije prihvatljivo. Ukazao je na testiranje raketa, rekavši da Iran ne sedi skrštenih ruku.

Odbio je, medjutim, da kaže da li će se SAD povući iz nuklearnog sporzuma, ali je rekao da će, ako se to desi, on možda pregovariti o “pravom sporazumu”, preneo je AP.

Rekao je i da SAD nisu “dobile ništa” od ublažavanja sankcija Iranu na osnovu sporazuma.

Tramp je ponovio svoje kritike sporazuma, uključujući činjenicu da nekim delovima ističe važnost za manje od jedne decenije.

Netanjahuov govor naišao je na različite reakcije u Vašingtonu, a jedan američki zvaničnik je potvrdio da je te dokaze Izrael podelio sa SAD i da su obaveštajne agencije utvrdile da su istiniti, preneli su izraelski mediji.

Govor izraelskog premijera podržali su uglavnom republikanci i kritičari nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali su ga ismejali oni koji podržavaju taj dokument.

I dok su pristalice pohvalile predstavljanje, kritičari su rekli da nije bilo informacija o kršenju sporazuma već samo podataka koji prethode godinama kada se pregovaralo s Iranom.

One thought on “Netanjahu: Imamo dokaze, Iran je lagao o nuklearnom programu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *