Sedam američkih država tužile Trampovu administraciju

Teksas i još šest američkih saveznih država u kojima vladaju republikanci tužili su Trampovu administraciju kako bi pokušali okončati program koji je pokrenuo bivši predsednik Barak Obama, koji štiti imigrante koji su ilegalno dolazili u Sjedinjene Države kao deca.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, države Teksas, Alabama, Arkansas, Luizijana, Nebraska, Južna Karolina i Zapadna Virginija su podnele tužbu saveznom sudu u Teksasu sedam dana nakon što je savezni sudac u Vašingtonu naložio Trampovoj upravi da nastavi program Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), prenose američki mediji.

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barakom Obamom. Postupak odlaganja deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao deca je štitio oko 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole.

Tramp je u septembru odlučio ukinuti program DACA, no američki okružni sudija William Alsup u San Francisku je doneo presudu da program mora ostati dok traje proces o Trampovoj odluci. U međuvremenu su i drugi sudovi presudili da program za sada može ostati na mestu, iako nove prijave neće biti prihvaćene, podseća RSE.

Teksas i ostale države u svojoj tužbi tvrde kako je Obamina vlada stvaranjem programa prekoračila svoje ovlasti. U svojoj tužbi traže odbacivanje programa DACA čime bi se sprečilo izdavanje ili obnavljanje svake nove dozvole, ali neće poništiti tekuće.

„Naša tužba odnosi se na vladavinu prava, a ne na mudrost bilo koje posebne imigracijske politike“, izjavio je državni zastupnik Teksasa Ken Paxto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *