Severna Koreja će uništiti interkontinentalne balističke rakete

Severna Koreja je pristala da uništi interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i prvi put će omogućiti inspektorima pristup nuklearnim zalihama, preneli su japanski mediji.

Izvori lista “Asahi šimbun” su naveli da je grupa stručnjaka za nuklearno naoružanje i CIA stigla krajem prošlog meseca u sedmodnevnu posetu Severnoj Koreji.

Razgovori sa stručnjacima u Severnoj Koreji rezultirali su saglasnošću Pjongjanga da uništi svoj arsenal ICBM projektila, iako je rok za to ostao tema za debatu, kao i to šta će Pjongjang dobiti zauzvrat.

Pregovori su održani pred sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji bi trebalo da održi u narednim sedmicama, a očekuje se da će tokom sastanka dominantna tema biti totalna denuklearizacija Korejskog poluostrva, preneo je “Sputnjik”.

Tramp je ranije na svom Tviter nalogu napisao da je moguće oslobađanje troje talaca iz Severne Koreje, koji se nalaze u SAD, nakon što su mediji preneli da su iz logora u Severnoj Koreji puštene tri osobe sa dvojnim državljanstvom SAD i Severne Koreje.

Kim se krajem aprila sastao sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu Panmundžomu. Kim i Mun su tokom sastanka potpisali Deklaraciju mira, prosperiteta i jedinstva.

Lideri dve Koreje saglasili su se oko denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja razgovora kako bi se formalno završio Korejski rat.

U priloženoj slici može se videti domet severnokorejskih balističkih raketa,moramo napomenuti da je hwasong-14 uspešno testirana u oktobru prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *