U Skoplju održan skup u okviru Procesa Brdo-Brioni

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pozvao je u petak balkanske države da sa reči pređu na konkretna dela koja će doneti rezultate. U izjavi medijima nakon sastanka iza zatvorenih vrata, domaćin susreta u Skoplju istakao je da su razgovori protekli “u duhu povezanosti”, pre svega ekonomske, i poručio da se od Evropske unije očekuje nastavak podrške projektima “transportne i energetske povezanosti” zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni. “Postojeća bilateralna neslaganja mogu potencijalno destabilizovati region” – jedna je od poruka domaćina. Na sastanku u Skoplju učestvovali su i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači, uz ostale predsednike iz regiona.

Vučić: Odnos Beograda i Prištine ključno pitanje sastanka

Neka od ovih neslaganja ilustrovao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je da se nije rukovao sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, “iako su to učinili bezbroj puta ranije”, preneli su beogradski mediji. Vučić je dodao da je pred učesnicima sastanka rekao da “ništa ne veruje” Tačiju, ali i da ne može da bira s kim će da razgovara.

Vučić je takođe odbacio ideju da je Proces Brdo-Brioni uspostavljen kako bi Slovenija i Hrvatska pomogle ostalima u regionu da pristupe Uniji.

“Kao, mi jedni drugima pomažemo na evropskom putu. Ko je kome pomogao na evropskom putu. Mogu da navedem ne znam koga sve ko je drugog saplitao, podmetnuo nogu,” rekao je Vučić.

Sa druge strane,

u zvaničnom saopštenju predsednika Kosova navodi se da je Hašim Tači susret u Skoplju ocenio kao “poruku svima da se naš region promenio i da je primer pozitivnih događaja”.

“Iznad svega, ovde je potvrđeno, od strane svih, da je naša zajednička težnja učlanjenje naših zemalja u Evropsku uniju,” izjavio je Tači i dodao članstvo u EU znači “opredeljenje za mir, stabilnost, razvoj i prosperitet svih građana”.

Na sastanku u Skoplju učestvovali su predsednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, u ime inicijatora Procesa Brdo-Brioni, kao i predsednik Albanije Iljir Meta, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Specijalni gosti sastanka bili su predsednik Saveta EU Donald Tusk i premijer Bugarske, koja predsedava EU, Bojko Borisov.

Susret je organizovan uoči samita EU – Zapadni Balkan, koji će se održati 17. maja u Sofiji, a koji se smatra konkretnim izrazom novog pristupa EU integraciji regiona.

Sledeći sastanak Procesa Brdo-Brioni održaće se sledeće godine u Albaniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *