Velika Britanija pravi savez protiv Rusije

Prema pisanju Gardijana, britanske diplomate planiraju da ove godine iskoriste četiri velika samita – G-7, G-20, NATO samit i samit Evropske unije – za nastojanje da se produbi savezništvo protiv Rusije, koje je na brzinu uspostavilo britansko ministarstvo spoljnih poslova nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u martu u Solsberiju.

„Ministar spoljnih poslova reakciju Rusije na Dumu i Solsberi smatra prekretnicom i smatra da postoji međunarodna podrška da se učini više. Domeni u kojima će Ujedinjeno Kraljevstvo najverovatnije uložiti najviše napora jeste borba protiv dezinformacija koje širi Rusija i nalaženje mehanizama za pozivanje na odgovornost za upotrebu hemijskog oružja“, rekao je zvaničnik britanske vlade.

Bivši zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova priznaju da je institucionalna nevoljnost da se prozove Rusija nekada prožimala diplomatsko razmišljanje Britanije, ali su dodali da se taj stav menja nakon trovanja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Uspostavljeno je međupartijsko savezništvo u Parlamentu koje pitanje ruske korumpiranosti više ne sagledava kroz prizmu finansija, već kao bezbednosnu i spoljnopolitičku pretnju, koja iziskuje nove sankcije čak i ako to nanosi kratkoročnu ekonomsku štetu Ujedinjenom Kraljevstvu. Ministri žele da se na predstojećim samitima uspostavi sveobuhvatna strategija za zauzdavanje Rusije, koja bi pokrila sajberbezbednost, vojni stav NATO, sankcije protiv oligarha ruskog predsednika Vladimira Putina i sveobuhvatniji pristup, kako se navodi, propagandom koje plasira Rusija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je iznelo argumente šefovima diplomatija stranih zemalja, tvrdeći, između ostalog, da poricanje Rusije u vezi sa slučajevima u Dumi i Solsberiju ukazuje na nezainteresovanost za saradnju u cilju zajedničkog razumevanja istine, te da Moskva koristi i jedno i drugo da sistematično unosi podele u izborna tela na Zapadu i podstakne sumnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *